Měna
  • Česká koruna Kč
  • Euro €
Tel.: 608 243 222

Jak zabezpečit byt či dům před vaší dovolenou

Opět je tu léto a s ním i doba dovolených. Většina z nás se vydává na cestu za odpočinkem a zanechává svůj domov napospas zlodějům a přírodním živlům.

Podle statistik ministerstva vnitra jsou ze 48% zneužívány pro násilné vniknutí do bytu dveře a z 37% okna. Proto byste se na tyto přístupové cesty měli zaměřit především.

Zhruba 40% zlodějů ztrácí zájem o dveře, které by neotevřeli do 10 minut. „Bohužel, v oblasti bezpečnosti se často setkáváme se situací, kdy zabezpečení svého majetku řeší jeho majitel teprve až po té, co o něj částečně přišel. V bezpečnosti je dobrá prevence mnohem důležitější než následná řešení. Zamyslete se nad tím, jestli se investice do zabezpečení dveří opravdu nevyplatí.

Pokud máte k dispozici větší peněžní částku, můžete si pořídit kompletně nové bezpečnostní dveře. Na trhu se ceny těchto bezpečnostních dveří pohybují od cca 11000 do několika desítek tisíc korun. Pokud ovšem nejste v situaci, kdy byste byli schopni najednou vydat takovouto částku, jsou k dispozici i jiné bezpečnostní prvky, které jsou cenově příznivé a svůj účel také dobře splní. Jsou jimi například bezpečnostní zámky, cylindrické vložky, kování, závory a přípravky proti vysazení z pantů. Bezpečnost dveří zdvojnásobí také přídavné zámky či klasický bezpečnostní řetízek. Tyto produkty můžete pořídit v řádu stovek korun.

ZAJIŠTĚNÍ OKEN

Nejvíce zneužívány jsou okna hlavně v přízemních prostorách (16%), dále okna sklepní, vikýře a násypné otvory (11%) a balkónová okna a dveře (10%), jak dokládají statistiky ministerstva vnitra. Zdálo by se, že okna se nedají chránit jinak, než řádným zavřením, ale i zde existují účinné ochranné prostředky, které znemožní či alespoň znesnadní vniknutí lupiče do bytu touto cestou.

MŘÍŽE

Jsou nejznámější formou zabezpečení oken a jsou zřejmě skutečně tím nejefektivnějším způsobem, jak se ubránit vniknutím lupiče. Ovšem pokud bydlíte v paneláku nebo v domě, kde z různých důvodů nelze mříže namontovat (například kvůli rozhodnutí památkářů), musíte hledat jinou, méně nápadnou možnost.

SKLO

V současné době lze zajistit, aby křehké sklo nebylo již tak křehké. Způsobů je více. Nejlepší formou bezpečnostního vylepšení skla tzv. bezpečnostní fólie. Fólie je tvořená vrstvami polyesterového filmu a lze ji nakombinovat i s dalšími fóliemi – například s protisluneční nebo s fólií zabraňující zbytečnému úniku tepla z místnosti. Nevýhodou je to, že ji lze lepit pouze na sklo o tloušťce minimálně 4 mm, což vylučuje klasická okna panelových domů, jejichž skla obvykle mají tloušťku pouze 3 mm. Kromě naprosté průhlednosti má ještě další velkou výhodu: pokud jde o atestovanou fólii, nalepenou dle příslušných předpisů, pojišťovny ji řadí do kategorie bezpečnostních mříží. Finančně je ovšem náročnější – 1 m2 fólie lze pořídit za 400 Kč, za montáž zaplatíte okolo 300 za 1 m2. Tato investice se ovšem určitě vyplatí.

DALŠÍ MÉNĚ FINANČNĚ NÁROČNÉ BEZPEČNOSTNÍ PRVKY

Výsledek je ovšem závislý na komplexnosti zabezpečení. Proto je nutné zajistit i pevný okenní rám, řádně ukotvený ve zdi a pevně spojený dlouhými skobami, uzamykatelné uzávěry a kliky (i pro polohu větrací). Kliky můžeme pořídit již za cenu okolo 250 Kč, lepší zabezpečení pantů za ceny okolo 1 100 Kč a například přídavné zámky pro okna a balkónové dveře za 1 500 Kč.

Přesto, nezapomeňte, že veškeré zabezpečení přijde vniveč, pokud zapomenete okno zavřít. A bohužel se to nestává zřídka. Policie udává, že 35% pachatelů vyhledává právě otevřená okna a pootevřené balkónové dveře.

Co nás nic nestojí a přesto je „k nezaplacení“?

  • Nezveřejňovat termín svého odjezdu a pobytu na dovolené.
  • Nechlubit se svou finanční a majetkovou situací.
  • Zkontrolovat pečlivě dveře a okna, zda jsou skutečně zavřené.
  • Nezatahovat závěsy, rolety a žaluzie (zloději se lépe krade, není-li na něj vidět).
  • Vytvořit zdání, že je v bytě někdo přítomen. Pozor ovšem na triky s visícím prádlem na šňůře! Upoutá zbytečně pozornost a i vy jako běžný kolemjdoucí si všimnete, že prádlo je stále stejné, čili že majitelé nejsou doma.
  • Svěřit klíč od bytu důvěryhodnému a spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude váš byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
  • Využít elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod.
  • Uložit žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu či bytu.
  • Uschovat cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezoru.
  • Zdokumentovat své cenné věci nejen formou seznamu, ale i fotografií (zejména u šperků), případně sepsat výrobní čísla přístrojů. Tyto informace pomohou policii v pátrání po odcizených věcech a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

ZANO.cz
Zámečnictví Brno

Hledáte spolehlivou firmu s tradicí
která zabezpečí váš domov nebo firmu?

Obraťte se na nás.

Služby na prodejnách

Kompletní sortiment

Rychlé doručení

Vše skladem

Firma s tradicí

založeno 1991

Odborné poradenství

Pozáruční servis