Měna
  • Česká koruna Kč
  • Euro €
Tel.: 608 243 222

Jak vybrat trezor?

Nejdůležitější je výběr odpovídajícího typu trezoru podle účelu, tedy jde o to, jaký druh předmětů chcete ochránit.

Při výběru zohledněte i velikost a zejména bezpečnostní třídu. Nezapomínejte ani na různé druhy zamykání, přičemž každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody.

Účel

Peníze, šperky, zbraně, dokumenty, disky. To je jen krátký výčet toho, co můžete v trezoru bezpečně uschovat. Zohlednit byste měli i fakt, zda vybíráte trezor domů či pro svou firmu.
V současné době se rozlišuje hned několik různých druhů uložišť:

  • Nábytkový trezor
  • Zazdívací trezor
  • Zbraňový trezor
  • Bezpečnostní schránka
  • Schránka na klíče

Potřebujete sejf nebo trezor pro bezpečné uložení šperků po babičce nebo hotovosti?
Poohlížejte se minimálně po modelech nižší střední třídy, neboť ty nejlevnější typy jsou velmi špatně zabezpečené. Zkušeného zloděje podobný trezor prakticky ani nezdrží. Rozdíl mezi sejfem a trezorem (co se týče názvosloví v české kotlině) je velmi výrazný. Sejfy jsou jednoplášťové uzamykatelné schránky bez certifikace, trezory jsou bezpečné úschovné objekty s masivním korpusem, rozvorovým uzamykacím mechanismem, zpravidla už disponují certifikátem bezpečnostní trřídy.


Zbraňový trezor
Milujete zbraně a přechováváte doma několik loveckých pušek? Pak jistě myslíte na důmyslné zabezpečení před zvídavými dětmi. Výborné řešení představují tzv. zbraňové trezory, navržené s ohledem na citlivost uloženého materiálu. Jejich kapacita standardně dostačuje pro umístění až 10 dlouhých zbraní a dostatečného množství munice. Zakoupením trezoru na zbraně v oficiálním obchodě máte jistotu, že výrobek splňuje přísné státní normy.

Bezpečnostní schránka
Jestliže potřebujete někam uschovat své věci, ale nechcete kupovat zbytečně drahý trezor, poslouží vám stejně dobře i bezpečnostní schránka nebo sejf. Ty jsou speciálně navrženy pro uložení malého množství cenností, u nichž by byl sejf zbytečnou investicí. Některé dražší modely vydrží i delší vystavení ohni.

Schránky na klíče
Nejvíce specifickým druhem trezoru jsou schránky na klíče. Uplatnění naleznou zejména ve firmách, jelikož nabízejí dostatečné místo pro uložení většího množství klíčů. Ani v tomto případě nejde ani tak o bezpečnost, jako o zpřehlednění a organizaci. Některé trezory pojmou i 300 unikátních klíčů.


Velikost

Čím větší, tím lepší! Ačkoliv se vám zdá, že nebudete potřebovat uschovat více než pár prstýnků a flash disků, vše se může časem změnit. Vzhledem k tomu, že nákup trezoru představuje
investici klidně na několik desítek let, měli byste s tím počítat.

Je jasné, že se vše bude řídit omezeným místem v domácnosti či kanceláři. Dávejte si též pozor na rozměry výtahu, vchodových dveří, oken a dalších prostor,
která budou k přesunu schránky vyžívána. K čemu vám bude trezor, který neprojde vchodovými dveřmi? Na chodbě asi k ničemu.

Bezpečnostní třída

Asi nejvýznamnějším kritériem pro výběr správného trezoru je jeho bezpečnostní třída. Jejich katalog je stanoven evropskými normami a udává, jakou intenzitu a charakter poškození trezor absorbuje.
Dokladem je certifikace, kterou výrobce získá na základě testu. Ten spočívá v naměřeném čase, po který dokázal trezor odolávat ručnímu otevření a násilnému vylomení dveří.
Výsledkem certifikačního měření jsou tzv. odporové jednotky RU. Vyšší číslo znamená vyšší míru zabezpečení.

V současnosti se rozlišuje hned několik bezpečnostních tříd dle výsledků testování:

  • Třídy S1 a S2 pro sejfy  (nelze pojistit na úschovu peněz a cenností)
  • Třídy Z1, Z2 a Z3 pro sejfy (nelze pojistit na úschovu peněz a cenností)
  • Třída 0 pro trezory (ze pojistit na úschovu peněz a cenností až do částky 50.000,- Kč)
  • Třída I pro trezory (ze pojistit na úschovu peněz a cenností až do částky 250.000,- Kč)
  • Třída II pro trezory (ze pojistit na úschovu peněz a cenností až do částky 1 250.000,- Kč)
  • Třída III pro trezory (ze pojistit na úschovu peněz a cenností až do částky 2 500.000,- Kč)
  • Třídy IV a V pro trezory (zakázková výroba)

Bezpečnostní třídy S1 a S2 pro sejfy
U tříd S1 a S2 se ještě nepohybujeme v oblasti klasických trezorů, ale bezpečnostních skříněk. Ty poskytují základní ochranu, ale neočekávejte, že by vydržely dlouho odolávat
fyzickému tlaku. Zkrátka jen máte jistotu, že plech po prvním ostřejším kontaktu nepovolí.

Bezpečnostní třídy Z1, Z2 a Z3 pro sejfy
Písmeno Z zastupuje pojem základní bezpečnost. Tato třída je definována v české normě ČSN 906012, která je předřazena před standardní normu evropskou.
Odporové jednotky třídy Z1 jsou RU(10/10), přičemž sejf musí být vybaven alespoň jedním zámkem nejvyšší třídy A. Třídy Z2 a Z3 poskytují vyšší míru zabezpečení. Jsou vhodné pro uložení menších zbraní a cenností. Splňují i požadavky pro úschovu léčiv a omamných látek. Třída Z2 se může pyšnit 15 odporovými jednotkami.

Bezpečnostní třída 0 pro trezory
Obáváte se čísla 0 v označení bezpečnostní třídy? Nemáte proč, protože tyto trezory se již mohou pyšnit vcelku solidní úrovní bezpečnostních prvků.
Modely v této skupině naleznou využití při ukládání drobnějších finančních obnosů, zbraní nebo dokumentů utajení „Důvěrné“.
Hodnocení odporových jednotek činí RU (30/30), přičemž i zde platí podmínka alespoň jednoho trezorového zámku A.

Bezpečnostní třída I pro trezory
Pořizujete-li trezor do domácnosti nebo menší firmičky, měli byste se pohybovat v třídě I. Odporové jednotky RU(30/50) nabízejí dostatečnou ochranu i proti zkušenějším zlodějům.
Stejně jako předcházející skupina dávají i tyto trezory prostor pro umístění peněz, zbraní či tajných dokumentů.

Bezpečnostní třída II pro trezory
Rizikové prodejny, větší firmy a dobře situovaní lidé by měli zvážit nákup trezoru bezpečnostní třídy II. Ty se mohou pyšnit prostorem pro dokumenty stupně utajení „Přísně tajné“,
ale i velmi cenné šperky, zbraně a hotovost v řádech stovek tisíc korun. Hodnocení odporových jednotek je RU(50/80).

Bezpečnostní třída III pro trezory
Nejvyšší běžně dostupná třída pro velké podniky a jedince vlastnící miliony korun v hotovosti. Odporové jednotky činí RU(80/120), případný kriminálník tedy nad trezorem stráví
poměrně dost cenného času. V této třídě musí být trezor vybaven minimálně jedním zámkem třídy B.

Bezpečnostní třídy IV a V pro trezory
Banky a finanční podniky s výraznou cirkulací hotovosti využívají trezorů tříd IV a V. Musí být opatřeny aspoň dvěma zámky třídy B, jejich hodnocení je RU(120/180) pro třídu IV a RU(180/270) pro třídu V.

Odolnost proti požáru

Je dobré mít doma schránku odolnou proti útokům zlodějů, co když však vypukne požár?
Stejně jako v předcházejícím případě rozlišujeme hned několik tříd rezistence proti požárům:

  • S30P – ohnivzdornost 30 minut pro dokumenty, při teplotní zátěži 1 100 °C nesmí teplota uvnitř trezoru přesáhnout 175 °C
  • S60P – ohnivzdornost 60 minut pro dokumenty, při teplotní zátěži 1 100 °C nesmí teplota uvnitř trezoru přesáhnout 175 °C
  • S120P – ohnivzdornost 120 minut pro dokumenty, při teplotní zátěži 1 100 °C nesmí teplota uvnitř trezoru přesáhnout 175 °C
  • S60DIS – ohnivzdornost 60 minut pro datové disky, při teplotní zátěži 1 100 °C nesmí teplota uvnitř trezoru přesáhnout 55 °C
  • S120DIS – ohnivzdornost 120 minut pro dokumenty, při teplotní zátěži 1 100 °C nesmí teplota uvnitř trezoru přesáhnout 55 °C
  • Žádný trezor na světě nezvládne požáru vzdorovat do nekonečna. Oněch 30–120 minut by vám mělo poskytnout dost času k tomu, abyste své cenné předměty ukryli do bezpečí.

Uzamykání

V současné době se na trhu prodávají tři základní druhy mechanismů:

  • Motýlkový trezorový klíč
  • Mechanický číslicový kombinační zámek
  • Elektronický číslicový kombinační zámek


Motýlkový trezorový klíč
Nejlevnější druh zabezpečení. Nemusíte si nic pamatovat, stačí mít po ruce klíč, jímž jednoduše otočíte v zámku. Právě v primitivnosti tohoto způsobu tkví jeho největší riziko. K obsahu trezoru se totiž může dostat kdokoliv, kdo klíč zrovna třímá v rukou. Nevýhodou je i velikost klíče, většinou přesahuje délku 7 cm.

Mechanický číslicový kombinační zámek
Jakýmsi mezistupněm mezi oběma systémy je mechanický číslicový kombinační zámek. Jedná se o klasický zámek vybavený číselníkem, jenž po zadání správného kódu trezor odemkne. Odpadá nutnost neustále s sebou nosit klíče. Obsah trezoru je navíc přístupný pouze tomu, kdo zná kód. Nevýhodou tohoto typu je daný postup oetvírání. Otáčení růžice tam a zpátky zabere nějaký čas.


Elektronický číslicový kombinační zámek
Chcete si dopřát opravdový luxus v zabezpečení? Poohlédněte se po elektronické klávesnici. Ten je provázán s baterií, a kromě odemykání zámku umí i celou řadu dalších věcí. Pamatuje si poslední vstupy, umožňuje měnit kódy podle potřeby, případně se zcela zamknout.Za pořízení elektronického zámku si samozřejmě připlatíte, u některých modelů je to i přes 7000,-Kč. Pamatovat musíte i na pravidelnou výměnu baterií, jejichž životnost se standardně pohybuje okolo 2 let. Baterie jsou výměnné z venku, tudíš se není třeba obávat problému s otevřením v případě úplného vybití.

Umístění

Místo, kam svůj trezor umístíte, byste měli mít vymyšlené ještě před nákupem. Vždy byste se měli odpíchnout od zvolené velikosti sejfu. Menší trezory na cennosti a dokumenty lze snadno
vložit do uzamykatelné skříně, zazdít do stěny nebo podlahy. Rozměrnější trezory je vhodné umístit do rohu místnosti, přičemž pro zvýšení bezpečnosti musíte myslet na ukotvení ke zdi
nebo do podlahy. Zákonná norma dokonce stanoví, že všechny sejfy do hmotnosti 1 000 kilogramů náležitě ukotveny být musí.

ZANO.cz
Zámečnictví Brno

Hledáte spolehlivou firmu s tradicí
která zabezpečí váš domov nebo firmu?

Obraťte se na nás.

Služby na prodejnách

Kompletní sortiment

Rychlé doručení

Vše skladem

Firma s tradicí

založeno 1991

Odborné poradenství

Pozáruční servis